Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Βιβλιοκριτική: Η ζωή του Ιησού

Παρά τις ανεδαφικές, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, καταγγελίες μερίδας Ελλήνων πολιτών, το 2003 αποδείχτηκε περίτρανα ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί αστραπιαία τουλάχιστον σε περιπτώσεις εθνικού κινδύνου. Το 2003 λοιπόν οι αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα με μοναδική σκοπιμότητα την προστασία των Ελλήνων ευσεβών χριστιανών πολιτών από τις δυνάμεις του «έξω από εδώ», που αυτή τη φορά μεταμφιέστηκαν σε εκδότες, βιβλιοπώλες και λοιπούς συγγενείς (ο διάβολος έχει χίλια πόδια και από άποψη ανατομίας ελπίζω τον ίδιο ή έστω αντίστοιχο αριθμό χεριών) με στόχο την ανατροπή των βιβλικών προφητειών και την παγκόσμια κυριαρχία των πονηρών δυνάμεων. Οι οπαδοί του Θηρίου συναίνεσαν αλλά και προώθησαν την έκδοση μιας ακόμα αποτρόπαιης έκφανσης των δυνάμεων του κακού, που αυτή τη φορά εμφανίστηκε σε μορφή βιβλίου με τον τίτλο «Η ζωή του Ιησού» του -τραγόμορφου σίγουρα- Γκέρχαρντ Χάντερερ. Το βιβλίο κατασχέθηκε άμεσα -δόξα σοι Κύριε!- ενώ μια ακόμα νίκη της χριστιανοσύνης ήρθε στις 18 Ιανουαρίου του 2005 όπου το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών -μεγάλη η χάρη Του- καταδίκασε τον αυστριακό συγγραφέα Γκέρχαρντ Χάντερερ -που από τότε κυκλοφορεί με το κωδικό όνομα Χάντερερ 666-, τον εκδότη Νίκο Χατζόπουλο και τους τέσσερεις ιδιοκτήτες των βιβλιοπωλείων που προώθησαν αυτό το τερατούργημα, σε φυλάκιση έξι μηνών «για την πράξη της καθύβρισης θρησκευμάτων δια του Τύπου»! -δόξα τον Ύψιστο και πάλι! Πρέπει δε να σημειωθεί -και είναι σίγουρα κάτι για το οποίο θα πρέπει να είμαστε εθνικά υπερήφανοι- ότι θρησκευτικοί και μη άρχοντες πολλών άλλων κρατών φαίνεται να παγιδεύτηκαν στην καλοστημένη δολοπλοκία του «κομίστα-έξω από εδώ» και επέτρεψαν την κυκλοφορία του «κόμικ 666». 


Φωτεινή εξαίρεση εκτός από τους σοφούς της Ψωροκώσταινας αποτέλεσε ο αυστριακός Καρδινάλιος Σένμπορν -μεγάλη η χάρη Του! Γνωστός για τη διορατικότητα και το θάρρος του επέπληξε σθεναρά τον Χάντερερ 666 που όμως, όπως και «κατά τας γραφάς» γνωρίζουμε, είναι εκτός των άλλων αναίσθητος και έτσι δεν «ίδρωσε το αυτάκι του». Αντιθέτως, ανασυντάχθηκε και προχώρησε στην εφαρμογή ενός πιο πανούργου σχεδίου, που όπως προκύπτει από ενδελεχή έρευνα παρουσιάζεται με το κωδικό όνομα «Εφετείο 666». Εκεί οι δυνάμεις του κακού υπερίσχυσαν, αθωώνοντας τον Χάντερερ 666 και τους λοιπούς υπηρέτες του διαβόλου και επέτρεψαν την ελεύθερη διακίνηση του εωσφορικού αυτού δημιουργήματος. Η αρχέγονη μάχη έμοιαζε να λήγει υπέρ του ανασυγκροτημένου Βελζεβούλ-Θηρίο-εξω από εδώ-Χάντερερ 666. 


Μα η ελπίδα ανθίζει πάντοτε μέσα στο ζοφερό σκότος και το ταπεινό ιερατείο της Ελλάδας αποφάσισε να συνεδριάσει εσπευσμένα ώστε να συντάξει ένα σχέδιο που θα αναχαιτίσει τη διέλευση των σκοτεινών δυνάμεων μια για πάντα. Και ενώ πολλές απόψεις πέσανε στο τραπέζι, τελικά αποφασίστηκε η εφαρμογή εναλλακτικών αλλά και αποτελεσματικών στρατηγικών πολέμου ενάντια στο προαιώνιο κακό. Ψηφίστηκε δε ομόφωνα το μήνυμα του ιερατείου να μεταφερθεί στους πιστούς με τη βοήθεια αόρατων αγγέλων εξ’ ουρανού. Πρέπει εδώ να σημειωθεί -με όλο το σεβασμό- ότι αυτό το κομμάτι με τους αόρατους αγγέλους παρερμηνεύτηκε από μια ομάδα πιστών που έσπευσαν να αυξήσουν την ημερήσια κατανάλωση τους σε ψυχοτρόπες ουσίες. Και για να είμαστε ειλικρινείς ίσως και αυτό να ήταν ένα τελευταίο τέχνασμα του «έξω από εδώ», που όμως –δόξα σοι ο Θεός!- στέφτηκε με απόλυτη αποτυχία, γιατί το πολύτιμο μήνυμα διαδόθηκε επιτυχώς στη γράφουσα που φέρει πια τη βαρύτατη ευθύνη αλλά και τιμή να σας το μεταφέρει. Το μήνυμα λοιπόν έχει ως εξής:

«Κρίνεται λοιπόν αναγκαίο μετά από αυτήν την ήττα να ανασυνταχτούμε ώστε να αντισταθούμε πιο σθεναρά στις δυνάμεις του κακού, αυτή τη φορά με τη μέθοδο της ομοιοπαθητικής!!! Προτείνεται λοιπόν στους πιστούς να αγοράσουν το συγκεκριμένο τερατούργημα, έχοντας βέβαια πάντα στο μυαλό τους την εωσφορική του καταγωγή, να το διαβάσουν ξανά και ξανά, να κοιτάξουν με προσοχή τα σχέδια που συνοδεύουν το ζοφερό κείμενο και έπειτα να το κλείσουν με θόρυβο και να το τοποθετήσουν σε περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη τους! Η προσέγγιση του ιερατείου είναι καθαρά επιστημονική και υποστηρίζεται από πειραματικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία κάθε φορά που το συγκεκριμένο βιβλίο διαβάζεται με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία ( διαβάζω κατ’ επανάληψη -κλείνω με θόρυβο- τοποθετώ στη βιβλιοθήκη) καταστρέφεται ένα mm2 της συγκεκριμένης έκφανσης του εωσφόρου-Χάντερερ 666! Μελέτες προσομοίωσης έχουν δε καταλήξει στο ότι μέχρι τώρα με τη συγκεκριμένη μέθοδο έχουν καταστραφεί ολοσχερώς –ή σχεδόν ολοσχερώς, εδώ οι γνώμες διίστανται!- ο δεξιός λοβός και το πέμπτο από τα έξι δάκτυλα του αριστερού χεριού του εωσφόρου Χαντερερ 666 ( το μέτρημα των δακτύλων πραγματοποιήθηκε με την παλάμη προς τα κάτω). Η ολοκληρωτική καταστροφή του σύγχρονου Μεφιστοφελή έγκειται στην επανάληψη της προαναφερθείσας μεθοδολογίας απ’ όσο το δυνατόν περισσότερους πιστούς, ενώ αποτελεσματική προσθήκη εικάζεται πως είναι η ανάγνωση του κειμένου υπό τη συνοδεία μεγαλοφώνων επιφωνημάτων θαυμασμού, όπως Ω!!, Α!!, κτλ».
Το μήνυμα του ιερατείου μεταφέρθηκε αυτούσιο, κρίνοντας πως θα πρέπει να ακολουθηθεί κατά γράμμα προκειμένου να ανασκολοπιστεί το δυνατόν συντομότερα και αυτή η αποτρόπαια μορφή του «έξω από εδώ».
Μετά τιμής,
Η αγγελιοφόρος.

Η παραπάνω ιστορία ανήκει πια στο παρελθόν, μιας και η απόφαση του Εφετείου ξανάφερε στα ράφια των βιβλιοπωλείων το πολύπαθο κόμικ, ενισχυμένο με μια φήμη εμπορικά τουλάχιστον μετρήσιμη. Αποτελεί παρόλα αυτά, μια ακόμα αναφορά στην επίκαιρη, όσο ποτέ, συζήτηση περί λογοκρισίας, ελευθεροτυπίας, ελεύθερης δημοσιογραφίας και φυσικά θρησκευτικής μισαλλοδοξίας της Ελλάδας του 2010! Για να είμαστε ακριβείς στην ίδια κατηγορία παραδειγμάτων ανήκουν και οι περιπέτειες του Τελευταίου Πειρασμού του Ν. Καζαντζάκη, του Μι εις την νι, του Μ. Ανδρουλάκη , τα βιβλία του μαρκήσιου Ντε Σαντ , τα δημοσιεύματα εφημερίδων για τα παιχνίδια ρόλων (RPG) και τόσα άλλα.

Μπορεί η περιπέτεια του συγκεκριμένου κόμικ στην Ελλάδα να εγείρει πολλές συζητήσεις, το ίδιο το κόμικ παρόλα αυτά, πρωτίστως μας βάζει στο πνεύμα των Χριστουγέννων, έστω και κάπως παράδοξα. Ο Χάντερερ ακολουθεί τη μάλλον δοκιμασμένη συνταγή της σατιρικής περιγραφής της ζωής του Ιησού. Μια ιστορία γνωστή, ευχάριστα διασκευασμένη και ντυμένη με εξαιρετικά προσεγμένη εικονογράφηση, που μάλλον δεν φιλοδοξεί να αποτελέσει εναλλακτική πηγή προσέγγισης της ορθόδοξης ιστορίας του Ιησού, αλλά να διασκεδάσει ευφυείς αναγνώστες. Και το κάνει πολύ καλά … Τώρα οι υπόλοιποι…

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα έχει γίνει από τη στήλη του Ιού, που στεγαζόταν επί είκοσι χρόνια στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και που όπως πρόσφατα πληροφορηθήκαμε δεν θα γιορτάσει αλλά γενέθλια… Για να διαβάσετε τα δημοσιεύματα του Ίου πάνω στο θέμα:
ΤίτλοςΗ ζωή του Ιησού
ΣυγγραφέαςΓκέρχαρντ Χάντερερ (Gerhard Haderer)
ΕκδόσειςΟξύ
Έτος έκδοσης: 2002

1 σχόλιο: