Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2010

Εξουσία, τι μπάλα παίζεις;

Αφού ταπεινά παραδεχτώ το προφανές και δυστυχές γεγονός του ότι το Βιβλιολόγιο καθυστέρησε -μάλλον υπερβολικά- να ξεκινήσει τη λειτουργία του, οφείλω επίσης να παραδεχτώ το ότι η κυκλοφορία του βιβλίου του Διονύση Ελευθεράτου Εξουσία, τι μπάλα παίζεις; (εκδ. Τόπος) δεν αποτελεί το φρεσκότερο των σχετικών με το βιβλίο νέων. Καθώς όμως αποτελεί έκδοση πρόσφατη και σαφώς ενδιαφέρουσα, αποφασίσαμε να σας ενημερώνουμε σχετικά. Τα βιβλία άλλωστε που ασχολούνται ταυτόχρονα με το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και την πολιτική είναι εξαιρετικά σπάνια. 

Μια ιδέα σχετικά δε με το περιεχόμενό του νομίζω πως δίνει το παρακάτω: 

Ένας πρόεδρος της Αργεντινής χρίζει την κόρη του οπαδό της ομάδας που ο ίδιος αντιπαθεί. Ο τελικός ενός Ευρωμπάσκετ «ναρκοθετεί» τις ελληνοσερβικές σχέσεις. Άγγλος πρωθυπουργός αλλάζει ομάδα καθ’ υπόδειξη των συμβούλων του. Οι κυβερνήσεις Αιγύπτου και Αλγερίας «κηρύσσουν» ποδοσφαιρικό-πολιτικό πόλεμο. Ο Γάλλος πρόεδρος ωρύεται για την αποτυχία των «Τρικολόρ» στο Μουντιάλ 2010, την ημέρα που δύο εκατομμύρια συμπατριώτες του διαδηλώνουν για το συνταξιοδοτικό. Καρδινάλιοι κάνουν ραδιοφωνικά κηρύγματα για την Εθνική Ιταλίας. Ισραηλινός συνταγματάρχης προτρέπει ποδοσφαιριστές να πολεμήσουν όπως οι στρατιώτες του στη Γάζα.
Αυτά και πολλά ακόμη θαυμαστά, μεταξύ θυμηδιών, «μέσων καταστάσεων» και τραγωδιών, χαρακτηρίζουν το παιχνίδι της εξουσίας με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Της πολιτικής (κυρίως) εξουσίας, αλλά και της δικαστικής, της στρατιωτικής, της δημοτικής, όπως και της «4ης».
Ο Διονύσης Ελευθεράτος «ακτινογραφεί» χαρακτηριστικές ιστορίες, πολύ νωπές στην πλειονότητά τους, από Ελλάδα και εξωτερικό. Δείχνει τι κρύβεται πίσω από την επιφάνεια των πραγμάτων. Περιγράφει το πολιτικό φόντο αθλητικών γεγονότων. Αναλύει κινήσεις εντυπώσεων, αντιπερισπασμούς, σχέδια, αλλά και παθήματα, γκάφες, νίλες. Διότι μια μπάλα, ακόμη και την εξουσία μπορεί ενίοτε να πάρει από κάτω.

Στο βιβλίο αυτό βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό και η σχετική με το ποδόσφαιρο εκπομπή Infowar του Άρη χατζηστεφάνου την οποία μπορείτε να ακούσετε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου