Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Βιβλιοκριτική: How to Lie With Maps

Η δεύτερη έκδοση του How to Lie with Maps (Πως να ψεύδεστε με Χάρτες) του Mark Monmonier, την οποία και παρουσιάζουμε εδώ, αποτελεί μια εκλαϊκευμένη εισαγωγή στη χαρτογραφία, ένα μικρό εγχειρίδιο χαρτογραφικής παρουσίασης της πληροφορίας και ταυτόχρονα μια πολιτική και κριτική προσέγγιση της δημιουργίας και ανάγνωσης χαρτών. Πρόκειται δε για ένα βιβλίο ευρύτερα γνωστό στο χώρο του, ο τίτλος του οποίου περιγραφεί ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Πρόκειται για μια μελέτη της χαρτογραφικής παραπλάνησης.

Αφού παρουσιάσει σύντομα τα στοιχειώδη της χαρτογραφίας, το How to Lie with Maps γρήγορα επικεντρώνεται στο κυρίως θέμα του, μέσα από πάμπολλα και πάντα εικονογραφημένα παραδείγματα, τα οποία και άπτονται της θεματικής κυρίως χαρτογραφίας, αλλά όχι αποκλειστικά. Αναδεικνύονται τα κατά συνθήκη ψεύδη της χαρτογραφίας, τα τεχνικώς αναπόφευκτα σφάλματα και τα πολύ πιο ενδιαφέροντα πολιτικά και ιδεολογικά ψέμματα, ενώ ταυτόχρονα προτείνονται -πάντα καλόπιστα- τεχνικές για την αποφυγή τεχνικών λαθών που θα οδηγούσαν στην παρουσίαση ψευδούς πληροφορίας.

Ενώ όμως το βιβλίο είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον για τους άμεσα σχετικούς μηχανικούς και επιστήμονες ανάγνωσμα, δεν παύει να αποτελεί μια πρόταση γενικότερη, απευθυνόμενο τόσο σε όσους θα ήθελαν να θυμηθούν κάποια πράγματα, όσο και στους αναγνώστες-χρήστες των χαρτών. Η ώθηση προς την κριτική αντιμετώπιση των χαρτών μέσα από την -κατανοητή και από τον γράφοντα- εκλαϊκευμένη χαρτογραφία αποτελεί δε μια σαφέστατη και συμπαθέστατη απόπειρα, περιορισμένου έστω, διαφωτισμού. 

Σημειώνεται ότι το βιβλίο δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά.


Τίτλος: How to Lie with Maps
Συγγραφέας: Mark Monmonier
Εκδόσεις: The University of Chicago Press
Σελίδες: 208
Έτος έκδοσης: 1996

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου