Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Βιβλιοκριτική: Βιβλία εναντίον τσιγάρου

Ο Τ. Όργουελ δε χρειάζεται συστάσεις. Διάσημες και μη πένες έχουν ασχοληθεί με την πολιτική φύση του Όργουελ και την ελευθεριακή και επαναστατική θεώρησή των γραπτών του. Και σίγουρα όχι άδικα. Ένας «υαλοκαθαριστήρας της ελευθερίας»1 που έζησε, πολέμησε, ενθουσιάστηκε, απογοητεύτηκε και σίγουρα συνέγραψε με πάθος και όραμα. Αυτό ακριβώς το πάθος εκφράζεται και στη συλλογή κειμένων, με τον μάλλον παραπλανητικό τίτλο Βιβλία εναντίον τσιγάρου. Σε μια εποχή που αυτάρεσκα τίποτα αρέσκονται στην επιβολή του εύπεπτου, ο Όργουελ, επίκαιρος όσο ποτέ, με κοφτερή ματιά και απαλλαγμένος από γλωσσικά τεχνάσματα, απογυμνώνει την πραγματικότητα και απογυμνώνεται ο ίδιος. 

Ο συγγραφέας, απόλυτα συμφιλιωμένος με τη φύση του, καταφεύγει στις προσωπικές του θύμησες και με πραγματικά δημοσιογραφική ματιά, μεταφέρει τον αναγνώστη στον κόσμο του, ο οποίος παρασυρμένος στη Οργουελική δίνη, ξεχνά τη χρονική απόσταση των δυο κόσμων. Κι είναι στα αλήθεια θλιβερή, σχεδόν επίπονη η συσχέτιση και πολλές φορές η ταύτιση του αναγνώστη του 2010 με το αυτόν του 1940. Ευτυχώς η κάθαρση προσφέρεται εκ των προτέρων στον αναγνώστη από τα εύστοχα επιλεγμένα κείμενα που είναι εμποτισμένα με Οργουελική σοφία και χιούμορ.

Σημαντική παράληψη θα αποτελούσε η μη αναφορά του μεταφραστή Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, που πιστός στην ευγενή φύση του, προσφέρει ένα κείμενο αντιπροσωπευτικό της Οργουελικής γραφής. Η συλλογή συμπληρώνεται θαυμάσια από το μεστό επίμετρο του μεταφραστή με στοιχεία για τη ζωή και το έργο του μεγάλου «αναρχικόυ τόρι»2,3, Τζόρτζ Όργουελ.

Το παρόν βιβλίο συνοδεύεται θαυμάσια με ένα τσιγάρο…


1 Χαρακτηρισμός του Όργουελ από τον Βρετανό ιστορικό Τιμοθι Γκάρτον Ας.
2 Ευφυολόγημα με το οποίο χαρακτηρίστηκε κάποτε ο Όργουελ .
3«Αναρχικός τόρι» δηλαδή συντηρητικός αναρχικός.



Τίτλος: Βιβλία εναντίον τσιγάρου
Συγγραφέας: Τζορτζ Όργουελ
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Έτος έκδοσης: 2009
Μετάφραση-Επίμετρο: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετικό βιβλιαράκι. Συμφωνώ εντελώς τελείως. Συμπαθέστερο δε όλων το κείμενο σχετικά με τη βιβλιοκριτική και τους βιβλιοκριτικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή