Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Βιβλιοκριτική: Το αλφαβητάρι του Κομμουνισμού

Υπάρχουν ορισμένα τεράστιας ιστορικής και πολιτικής σημασίας βιβλία, τα οποία με έναν ειρωνικά διαλεκτικό τρόπο η ίδια η εξέλιξη της ιστορίας και της πολιτικής φρόντισε σε μεγάλο βαθμό να εξαφανίσει. Το κατασυκοφαντημένο Αλφαβητάρι του Κομμουνισμού των Μπουχάριν και Πεομπραζένσκι αποτελεί μια μάλλον χαρακτηριστική περίπτωση, καθώς αποτέλεσε ένα βιβλίο που πολεμήθηκε τόσο από τη δεξιά όσο και από πολλές τάσεις της αριστεράς. 

Μεταφράστηκε άλλωστε και εκδόθηκε στα ελληνικά (από τις εκδόσεις ΚΨΜ) μόλις το 2010, παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό επαναστατικό έργο που διαβάστηκε από εκατομμύρια ανθρώπους στην επαναστατημένη Ρωσία του 1920. Αποτελεί βέβαια και ένα έργο οι συγγραφείς του οποίου "εκκαθαρίστηκαν" από τη σταλινική γραφειοκρατία λίγο πριν το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά και ένα έργο εκτός των παραδοσιακών πλέον αντιλήψεων της αριστεράς.

Το Αλφαβητάρι όμως, πέρα από μια εξαιρετικά επιτυχημένη εκλαΐκευση των βασικών θέσεων των Μαρξ, Ένγκελς και Λενιν, οι οποίες και παραμένουν εντυπωσιακά επίκαιρες, όπως άλλωστε θα παρατηρήσει κάθε αναγνώστης, περιλαμβάνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αναλύσεις της τότε διεθνούς συγκυρίας, καθώς και ολόκληρο το πρώτο πρόγραμμα των μπολσεβίκων, αποτελώντας έναν κρίσιμο, αλλά ταυτόχρονα διαλεκτικό και εν μέρει διαχρονικό, οδηγό δράσης των επαναστατημένων μαζών.

Και ενώ το βιβλίο παραμένει ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα, που ακόμα και σήμερα έχει την ικανότητα να εισαγάγει στη μαρξιανή και επαναστατική θεωρία, αυτό που το καθιστά πραγματικά συναρπαστικό  είναι το ότι γράφτηκε εν μέσω της σημαντικότερης σύγχρονης επανάστασης και κατά τη διάρκεια της οικοδόμησης του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους. Αποτελεί άρα μια σπάνια και μάλλον συγκλονιστική ματιά στην αντίθεση των ουτοπικών οραμάτων των ηγετών της επανάστασης με την σκληρή πραγματικότητα των ιμπεριαλιστικών εισβολών και της πείνας. 

Τίτλος: Το αλφαβητάρι του Κομμουνισμού
Συγγραφείς: Ν. Μπουχάριν, Γ. Πεομπραζένσκι
Εκδόσεις: ΚΨΜ
Έτος έκδοσης: 2010
Μετάφραση: Κατερίνα Χαλμούκου
Σελίδες: 548

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου