Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Η μεταμόρφωση

Ο Γκρέγκορ Σάμσα ξυπνάει μια μέρα μεταμορφωμένος σε ένα τεράστιο ζωύφιο. Ο Γκρέγκορ ξεπερνάει γρήγορα την έκπληξή του και αποδέχεται αδιαμαρτύρητα την καινούρια του φύση. Η οικογένεια του από την άλλη, αντιδρά έντονα στην πρωτοφανή μετάλλαξη, απομονώνει το άτυχο ζώο τονίζοντας τη παρασιτική του φύση και τη δυσμενή επίδρασή του στην οικογενειακή ζωή. Οι συναντήσεις των μελών της οικογένειας με το ζωοποιημένο συγκάτοικο τους, τους προκαλούν συναισθήματα απέχθειας, τρόμου αλλά και οργής!

Αποστειρωμένος από κάθε συναισθηματισμό, ο Κάφκα στην μεγαλύτερη σε έκταση νουβέλα του, δημιουργεί ένα κόσμο όπου ο ρεαλισμός υποκλίνεται ευλαβικά στο φαντασιακό και η έννοια του γκροτέσκου απογειώνεται. Η μεταλλική ψυχρότητα της καφκικής γλώσσας αποπνέει μια ανεπανάληπτη γοητεία, εξυψώνοντας μια σουρεαλιστική εμμονή. Η δαιμονική ματαιότητα -κόντρα σε κάθε προσμονή κάθαρσης- θριαμβεύει και ο Κάφκα στέφεται ο ενοχικός κυρίαρχος ενός σκηνικού που έχει ειρωνικά στήσει ο ίδιος!

Η Μεταμόρφωση είναι μια από τις πιο σημαντικές νουβέλες του Κάφκα και επανέρχεται στο προσκήνιο εξαιτίας της επανέκδοσής της από τις εκδόσεις Οξύ. Αξιοπρόσεκτο σε αυτή την έκδοση, εκτός από την προσεκτική απόδοση του κειμένου, αποτελεί και η εικονογράφηση του Αργεντινού καλλιτέχνη Λούις Σκαφάτο (Luis Scafato), που οπτικοποιεί ιδανικά το Καφκικό εφιάλτη της Μεταμόρφωσης.

Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί και η μεταφορά της συγκεκριμένης νουβέλας σε κόμικ σε διασκευή του Πίτερ Κούπερ (Peter Kuper). Σεβασμός στο πρωτότυπο έργο και ευρηματικό ασπρόμαυρο σχέδιο ισορροπούν αναδεικνύοντας τον αλλόκοτο κόσμο του Κάφκα. Φυσικά προτείνεται η ανάγνωσή του μετά την ανάγνωση του πρωτότυπου!

Τίτλος: Η μεταμόρφωση
Συγγραφέας: Φρανς Κάφκα (Franz Kafka)
Εκδόσεις: Οξύ
Έτος έκδοσης: 2010

Τίτλος: Η μεταμόρφωση
Συγγραφέας: Φρανς Κάφκα (Franz Kafka)
Εκδόσεις: Zoobus
Έτος έκδοσης: 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου