Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Παρουσίαση: Η Ύλη και το Πνεύμα

Ο Ευτύχης Μπιτσάκης, ίσως ο σημαντικότερος σύγχρονος διαλεκτικός φιλόσοφος του ελλαδικού χώρου, ένας εξαιρετικός συγγραφέας και ένας υλιστής που (προφανώς) δεν φοβάται τη μεταφυσική, θα παρουσιάσει στις 18 του Απρίλη (20:00 μ.μ. στη Στοά του Βιβλίου) το νέο του βιβλίο με τίτλο "Η Ύλη και το Πνεύμα" από τις εκδόσεις Άγρα. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι Αριστείδης Αραγεώργης, Κώστας Πόταγας, Θεώδορος Σωτηρούδης και Βένιος Αγγελόπουλος. There will be neither milk, nor cookies; only marxism.

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Βιβλιοκριτική: Δεκέμβρης '08 Ιστορία, ερχόμαστε… κοίτα τον ουρανό

Αναμένοντας τη χρεοκρατία (debtocracy), ένα ντοκιμαντέρ για την ελληνική κρίση με την υπογραφή του Άρη Χατζηστεφάνου και της Κατερίνας Κιτίδη, ξεφύλλισα ξανά το τελευταίο εκδοθέν βιβλίο του Άρη Χατζηστεφάνου, «Δεκέμβρης ’08 Ιστορία, Ερχόμαστε… Κοίτα τον ουρανό». Ο γνωστός δημοσιογράφος, σε αυτό το εγχείρημα κατεβαίνει στους δρόμους την εποχή των αναταραχών και με όπλο την φωτογραφική του μηχανή, μεταφέρει σε μας το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Η φορμαλιστική προσέγγιση των γεγονότων του Δεκέμβρη του 2008, επικεντρωθείσα στην αναζήτηση κοινών συνιστωσών και πιθανών διαφοροποιήσεων με παρόμοιου εξεγερσιακού χαρακτήρα κινήσεις, οδήγησε σε αποξενωμένες, αν όχι υστερικές μολοτοφ/πετρο-κεντρικές θεωρήσεις. Η συναισθηματική αποστράγγιση τους δε, ανέδειξε και την αδυναμία τους να συνεισφέρουν στην αντικειμενική αξιολόγηση και αποτίμηση των γεγονότων. Την έλλειψη του ιστορικού αυτού αποτυπώματος φαίνεται να προσπαθεί να καλύψει η παρούσα έκδοση.

Το λεύκωμα αποτελείται από μια ακολουθία καλαίσθητων φωτογραφικών καρέ που δεν αντικαθιστούν αλλά κινητοποιούν τη μνήμη. Το φωτογραφικό υλικό πλαισιώνεται από χαρακτηριστικές φράσεις των πολιτικών πρωταγωνιστών και εκπροσώπων της παγκόσμιας πνευματικής, και όχι μόνο, ελίτ. Η πρωτοκόλληση δηλώσεων εκπροσώπων του πολιτικού φάσματος αποτελεί μια ευρηματική πρωτοβουλία συγκέντρωσης μιας ιστορικής παρακαταθήκης των μελλοντικών αμνησιακών ατόμων που μάλλον υποκινείται από την διαισθητική ικανότητα του δημοσιογράφου για τη μελλοντική πορεία των γεγονότων. Στον κύριο όγκο του λευκώματος οι λέξεις ηχούν δια της απουσίας τους θυμίζοντας βωβό κινηματογράφο. Η εισαγωγή του έργου αντίθετα αποτελεί σύνθεση λεκτικών καρέ, όπου ο αφηγητής-συγγραφέας παραθέτει τα γεγονότα με εντυπωσιακή ψυχραιμία, αναδεικνύοντας τις αιτίες τους και σκιαγραφώντας τη δυναμική τους.

Η συζήτηση για το αν τα «Δεκεμβριανά» του 2008 πληρούν τις προϋποθέσεις μιας «comme il faut» εξέγερσης, αν και ενδιαφέρουσα, είναι μάλλον δευτερευούσης σημασίας. Η αναβάθμιση της από τους κυρίαρχους δημοσιογραφικούς κύκλους αναδεικνύει απλώς το συνειδησιακό ξεπεσμό των τελευταίων. Τα γεγονότα του Δεκέμβρη αποτελούν την απαρχή μιας εποχής φωνακτής συστημικής αμφισβήτησης που εκφράζεται από ανεξάρτητες προσπάθειες ανεύρεσης δημιουργικών και συλλογικά βιώσιμων εναλλακτικών και είναι αυτό που θεμελιώνει την ιστορικότητά τους. Σε αυτά τα πλαίσια, η φωτογραφική τους αποτύπωση και η δημοσιογραφική καταγραφή τους είναι σίγουρα μείζονος σημασίας…


Τίτλος: Δεκέμβρης '08 Ιστορία, ερχόμαστε… κοίτα τον ουρανό
Συγγραφέας: Χατζηστεφάνου Άρης
Φωτογράφος: Χατζηστεφάνου Άρης
Εκδόσεις: Α. Α. Λιβάνη
Έτος έκδοσης: 2008



Η δράση του Αρη Χατζηστεφάνου - η δημιουργία του εν λόγω λευκώματος, η κυκλοφορία ενός ντοκιμαντέρ για την ελληνική κρίση, το περιεχόμενο της εκπομπής Infowar, η ενεργή συμμέτοχή του στην αποστολή «Ένα καράβι για τη Γάζα»- απλά δημοσιοποιεί τη δρομολογημένη συνάντηση μας με την ιστορία, ενεργοποιώντας όμως τη θεωρία του χάους. Το «Αριανό» πέταγμα της πεταλούδας προκάλεσε την απόλυση του από το ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ. Ας είναι! Το ραντεβού κοινοποιήθηκε ενοχοποιώντας την άγνοια και τη σιωπή! Ας αρχίσουμε λοιπόν να ετοιμαζόμαστε!

Στην εκπομπή του Άρη Χατζηστεφάνου, Infowar που μεταδόθηκε εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων διαδικτυακά από το thepressproject (παιδί του Χατζηστεφάνου και αυτό) ενημερωθήκαμε ότι το ντοκιμαντέρ χρεοκρατία (debtocracy) θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη 6 Απριλίου στις 8:00μμ. Την Τετάρτη λοιπόν, όταν οι άλλοι θα βλέπουνε «ειδήσεις», εμείς θα βλέπουμε ειδήσεις!

Περισσότερες πληροφορίες για τον Άρη Χατζηστεφάνου και τη δράση του μπορείτε να βρείτε:


Λευκώματα που αποτυπώνουν τα γεγονότα του Δεκέμβρη ειναι και τα:

Στάχτη και... Burberry Ο Δεκέμβρης 2008 μέσα από συνθήματα, εικόνες και κείμενα
Μελίνα Χαριτάτου-Συνοδινού
Εκδόσεις ΚΨΜ

Αξίζει να σημειωθεί οτι τα κέρδη της παρούσας έκδοσης διατίθενται στην Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων.


Ανησυχία Μια καταγραφή του αυθόρμητου τον Δεκέμβριο του 2008
Ευθύμιος Γουργουρής, Αλέξανδρος Κυριακόπουλος
Εκδόσεις Καστανιώτη
Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν σε ψηφιακή έκδοση από το: