Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Το (δυναμικά) Εικονογραφημένο Μανιφέστο

Ομολογώ ότι το YouTube δεν αποτελεί τον πλέον παραδοσιακό ιστό- ή έστω ιστιό- τοπο ενημέρωσης για τα σχετικά με το βιβλίο πράγματα, αλλά στη ζωή αυτή ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις από που θα σου 'ρθει. Εκεί λοιπόν που χάζευα επίκαιρα βιντεάκια ανακάλυψα ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και οπωσδήποτε σπάνιο trailer (!) για το εξής αναλόγως ενδιαφέρον βιβλίο: The Communist Manifesto (Illustrated). Ω ναι, πρόκειται όντως για τη μεταφορά του Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος των Μαρξ και Ένγκελς σε κόμικ. Μπορείς, ναι, εσύ αναγνώστη μας μπορείς, να μάθεις περισσότερα και φυσικά να παραγγείλεις το βιβλίο στο Red Quill Books.

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Βιβλιοκριτική: Το αλφαβητάρι του Κομμουνισμού

Υπάρχουν ορισμένα τεράστιας ιστορικής και πολιτικής σημασίας βιβλία, τα οποία με έναν ειρωνικά διαλεκτικό τρόπο η ίδια η εξέλιξη της ιστορίας και της πολιτικής φρόντισε σε μεγάλο βαθμό να εξαφανίσει. Το κατασυκοφαντημένο Αλφαβητάρι του Κομμουνισμού των Μπουχάριν και Πεομπραζένσκι αποτελεί μια μάλλον χαρακτηριστική περίπτωση, καθώς αποτέλεσε ένα βιβλίο που πολεμήθηκε τόσο από τη δεξιά όσο και από πολλές τάσεις της αριστεράς. 

Μεταφράστηκε άλλωστε και εκδόθηκε στα ελληνικά (από τις εκδόσεις ΚΨΜ) μόλις το 2010, παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό επαναστατικό έργο που διαβάστηκε από εκατομμύρια ανθρώπους στην επαναστατημένη Ρωσία του 1920. Αποτελεί βέβαια και ένα έργο οι συγγραφείς του οποίου "εκκαθαρίστηκαν" από τη σταλινική γραφειοκρατία λίγο πριν το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά και ένα έργο εκτός των παραδοσιακών πλέον αντιλήψεων της αριστεράς.

Το Αλφαβητάρι όμως, πέρα από μια εξαιρετικά επιτυχημένη εκλαΐκευση των βασικών θέσεων των Μαρξ, Ένγκελς και Λενιν, οι οποίες και παραμένουν εντυπωσιακά επίκαιρες, όπως άλλωστε θα παρατηρήσει κάθε αναγνώστης, περιλαμβάνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αναλύσεις της τότε διεθνούς συγκυρίας, καθώς και ολόκληρο το πρώτο πρόγραμμα των μπολσεβίκων, αποτελώντας έναν κρίσιμο, αλλά ταυτόχρονα διαλεκτικό και εν μέρει διαχρονικό, οδηγό δράσης των επαναστατημένων μαζών.

Και ενώ το βιβλίο παραμένει ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα, που ακόμα και σήμερα έχει την ικανότητα να εισαγάγει στη μαρξιανή και επαναστατική θεωρία, αυτό που το καθιστά πραγματικά συναρπαστικό  είναι το ότι γράφτηκε εν μέσω της σημαντικότερης σύγχρονης επανάστασης και κατά τη διάρκεια της οικοδόμησης του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους. Αποτελεί άρα μια σπάνια και μάλλον συγκλονιστική ματιά στην αντίθεση των ουτοπικών οραμάτων των ηγετών της επανάστασης με την σκληρή πραγματικότητα των ιμπεριαλιστικών εισβολών και της πείνας. 

Τίτλος: Το αλφαβητάρι του Κομμουνισμού
Συγγραφείς: Ν. Μπουχάριν, Γ. Πεομπραζένσκι
Εκδόσεις: ΚΨΜ
Έτος έκδοσης: 2010
Μετάφραση: Κατερίνα Χαλμούκου
Σελίδες: 548

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Η Βιβλιοπαρουσίαση της Κρίσης...

Το ξέρω γλυκέ μας αναγνώστη, τό ξέρω. Είσαι βαθειά μπερδεμένος και ακόμα πιο συχνά μπερδεμένη. Δεν πειράζει όμως, καθώς οι παρουσιάσεις του βιβλίου του Γιάννη Τσαφογιάννη Η Καπιταλιστική και Η Επιστροφή του Ιμπεριαλισμού μάλλον θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις αρκετά. Η πρώτη θα γινει το Σάββατο 19/2 στις 19:00 στην Πολιτική – Πολιτιστική Λέσχη "ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ", Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου (στάση Λασκάρεως, Χαρ. Τρικούπη), ενώ η δεύτερη την Κυριακή 20/2 στις 12:00 το μεσημέρι στο μεζεδοπωλείο "Καλαμπαλίκι", Πάτμου 80, Πλατεία Κολιάτσου. Το υπο παρουσίαση βιβλίο θα είναι κάπως έτσι:

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Η μεταμόρφωση

Ο Γκρέγκορ Σάμσα ξυπνάει μια μέρα μεταμορφωμένος σε ένα τεράστιο ζωύφιο. Ο Γκρέγκορ ξεπερνάει γρήγορα την έκπληξή του και αποδέχεται αδιαμαρτύρητα την καινούρια του φύση. Η οικογένεια του από την άλλη, αντιδρά έντονα στην πρωτοφανή μετάλλαξη, απομονώνει το άτυχο ζώο τονίζοντας τη παρασιτική του φύση και τη δυσμενή επίδρασή του στην οικογενειακή ζωή. Οι συναντήσεις των μελών της οικογένειας με το ζωοποιημένο συγκάτοικο τους, τους προκαλούν συναισθήματα απέχθειας, τρόμου αλλά και οργής!

Αποστειρωμένος από κάθε συναισθηματισμό, ο Κάφκα στην μεγαλύτερη σε έκταση νουβέλα του, δημιουργεί ένα κόσμο όπου ο ρεαλισμός υποκλίνεται ευλαβικά στο φαντασιακό και η έννοια του γκροτέσκου απογειώνεται. Η μεταλλική ψυχρότητα της καφκικής γλώσσας αποπνέει μια ανεπανάληπτη γοητεία, εξυψώνοντας μια σουρεαλιστική εμμονή. Η δαιμονική ματαιότητα -κόντρα σε κάθε προσμονή κάθαρσης- θριαμβεύει και ο Κάφκα στέφεται ο ενοχικός κυρίαρχος ενός σκηνικού που έχει ειρωνικά στήσει ο ίδιος!

Η Μεταμόρφωση είναι μια από τις πιο σημαντικές νουβέλες του Κάφκα και επανέρχεται στο προσκήνιο εξαιτίας της επανέκδοσής της από τις εκδόσεις Οξύ. Αξιοπρόσεκτο σε αυτή την έκδοση, εκτός από την προσεκτική απόδοση του κειμένου, αποτελεί και η εικονογράφηση του Αργεντινού καλλιτέχνη Λούις Σκαφάτο (Luis Scafato), που οπτικοποιεί ιδανικά το Καφκικό εφιάλτη της Μεταμόρφωσης.

Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί και η μεταφορά της συγκεκριμένης νουβέλας σε κόμικ σε διασκευή του Πίτερ Κούπερ (Peter Kuper). Σεβασμός στο πρωτότυπο έργο και ευρηματικό ασπρόμαυρο σχέδιο ισορροπούν αναδεικνύοντας τον αλλόκοτο κόσμο του Κάφκα. Φυσικά προτείνεται η ανάγνωσή του μετά την ανάγνωση του πρωτότυπου!

Τίτλος: Η μεταμόρφωση
Συγγραφέας: Φρανς Κάφκα (Franz Kafka)
Εκδόσεις: Οξύ
Έτος έκδοσης: 2010

Τίτλος: Η μεταμόρφωση
Συγγραφέας: Φρανς Κάφκα (Franz Kafka)
Εκδόσεις: Zoobus
Έτος έκδοσης: 2007